3 tipp, hogy legyél magabiztos, a munkahelyen is!

A magabiztosság akarva-akaratlanul számos módon megnyilvánul: testtartásunkban, járásunkban, beszédünkben, gesztusainkban, az öltözékünkben..Magabiztosan akkor viselkedünk, ha azt tesszük, amit helyesnek ítélünk, tehát vállaljuk ötleteinket, gondolatainkat, ki merünk mondani dolgokat, még akkor is, ha tudjuk, mások kritizálni fognak ezért, vagy nem lesznek azonos állásponton. Sok esetben ez egy extra kockázatvállalás, de szükséges az önazonosságunkhoz. Mint minden, ez a terület is fejleszthető, odafigyeléssel, átgondoltsággal, önszeretettel.

Összegyűjtöttem 3 tippet, amely segít abban, hogy növeld magabiztosságod munkahelyi környezetben.

#1 Ne félj - Vállald a gondolataidat!

Hogy viselkedsz a baráti társaságodban? Magabiztos vagy, igaz? Ez azért van, mert alapvetően biztonságban érzed magadat barátaid körében, bízol bennük és nem baj, ha valamire rosszul emlékszel, nem esik le rögtön, és nem is szoktad magagadban fogalmazgatni percekig, mit fogsz mondani, mielőtt megszólalnál. Tehát nincs benned az a félelem, hogy valamit rosszul csinálsz, rosszat mondasz. Ez azért van, mert bizalmi környezetben úgy viselkedsz, amilyen vagy, tehát önazonos vagy. Hidd, el, hogy ezt el lehet érni munkahelyi környezetben is. Tudatosan figyelj arra, hogy ezt a félelmet engedd el. Meglátod, ha nem feszülsz be dolgoktól és ki mered mondani a gondolataidat, vállalva azt is, hogy kollégáidnak esetleg nem tetszik az ötleted, vagy más véleményen vannak, máris közelebb kerültél a célhoz. 

#2 Légy jelen - Szólalj meg, beszélj többet!

Gondolj bele, mégis mi a legrosszabb, ami történhet veled? Szerintem nem az, hogy esetleg mások más véleményen vannak mint te, hanem az, hogy a félelem miatt nem fejezed ki magad, nem engeded szabadon a hangodat, az ötleteidet. Hidd el, ha nem szólalsz, meg, nem vagy aktív, nem az lesz a legnagyobb baj, hogy esetleg tévedsz, sokkal inkább az, hogy nem fogják tudni, ki vagy és milyen kreativitás, érzék, tehetség rejlik benned. Sokszor láttam már arra példát, hogy fiatal gyakornok, juniorok egy nagy ügyfél kampányötletelésen egyetlen szót sem szóltak a több órás brainstormingon. Holott ennek a folyamatnak épp az lenne a lényege, hogy egymást inspiráljuk, az áramló ötletekkel. Nincs olyan, hogy rossz. Ennek ellenére mégis volt bennük egy gát, ami miatt nem mondták el véleményüket. Pedig biztos vagyok abban, hogy mindenkiben motoszkál egy-egy ötlet, gondolat, de félelmük, visszahúzódásuk sajnos felülkerekedett bennük. Azt tanácsolom, légy tudatosan jelen minden meetingen, munkahelyi találkozáson, kezdeményezz beszélgetéseket és oszd meg kollégáiddal gondolataidat.

#3 Fókuszálj az erősségeidre - Fejleszd a gyengeségeidet! Felejtsd el az összehasonlítgatást!

Sokan sokszor abba a hibába esnek, hogy saját magukban csak gyengeségeiket látják, míg másokban az erősségeiket és ezt a két vonalat hasonlítják össze. A sikeres emberek egyik titka szerintem, hogy tisztában vannak magukkal, értékeikkel, erősségeikkel és fejlesztendő területeikkel. Az önbizalom meglétének alapja tehát, hogy ismerjük önmagunkat, kvalitásainkat. Te miben vagy jó? Készíts listát, írd össze mely területeken tudsz leginkább kibontakozni, és melyek azok az aspektusok, melyek még tréningelésre, fejlesztésre szorulnak. Tudatosan dolgozz azon, hogy foglalkozz a fejlesztendő területeiddel. Ha például tudod magadról, hogy jó ötleted vannak, de nehezen fejezed ki magad, a megbeszélés előtt gondold át logikusan, hogyan vezetnéd fel a hallgatóságnak, és írj kis feljegyzéseket, pontokba szedve gondolataidat. Ez segítségedre lesz éles helyzetben. Sokan vannak, akiknek nagyobb plénum előtti beszéd, prezentálás okoz gondot. Számukra segítség, ha otthon, a prezentációt megelőző napokban hangosan elpróbálod az előadásod anyagát. Ha még nagyon az elején jársz karrierednek és nem volt még sokszor részed hasonló szituációban, érdemes hallgatóságot is szervezned, egyrészt hogy szokd a helyzetet, gyakorold, hogy több ember előtt beszélsz, felveszed velük a szemkontaktust, stb.. másrészt, hogy kapj visszajelzést, milyennek találtak téged. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk erősségeinkkel és fejlesztendő területeinkkel, és csiszolgassuk, építgessük, foglalkozzunk velük minden nap. Mert minden nap egy újabb lehetőség a fejlődésre.

nooneisyou-1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leaningirl.blog.hu/api/trackback/id/tr1412503157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása