Lassíts! 3 érv + 1 tipp

Slow down - egy módszer a produktivitás növelésére

Nem ismerek olyan embert, aki ne rohanna mindig valahova, ne említené meg, hogy még mennyi minden van a TO DO listáján, akár munka fronton, vagy magánéletben. Az idővel mindannyian küzdünk és hogy tudjuk tartani a határidőket, párhuzamosan végzünk el feladatokat. Ezt hívják multitaskingnak. Mostanában viszont egyre több olyan külföldi cikkel találkozom, mely arról értekezik, hgy a munkáltatók által is preferált és előszeretettel fogadott skill mégsem tesz jót nekünk. 

3 érv + 1 tipp amellett, hogy miért lassíts, sőt, ha melyeket betartva növelheted is produktivitásod. 

Burnout - így került el!

A kiégés fokozott megterhelés, erős stresszhaták következtében alakul ki, hiszen végtelen a sora azoknak az elvárásoknak, melyeknek meg kell felelnünk. Saját példámból is tudom, hogy nagyon nehéz kiszállni a mókuskerékből, - főként ha mindig, minden helyzetben a maximális teljesítményre, megfelelésre törekszünk. De ezzel csak ártunk magunknak és környezetünknek, teljesítményünk pedig romlik. Lassíts, vegyél vissza. Priorizáld feladataid, és a listád mentén haladj. Próbálj meg figyelni arra is, hogy időben menj haza. Főzzetek vacsorát közösen a pároddal, sétáltasd meg a kutyád, vagy menj el futni még mielőtt lemegy a nap, meglátod, egy kis szünet, kikapcsolás beiktatásával sokkal hatékonyabban fog menni másnap a munka.

Párhuzamos cselekvések: nem mindegy, hogy egyszerre olvasol egy könyvet és hallgatsz zenét, vagy több projekten pörögsz egyszerre

Ha több high priority feladat van a listádon, minden futó projekted kiemelten fontos, nem tudsz mást tenni annak érdekében, hogy a timig szerint haladjon minden, minthogy  folyamatosan váltogatsz az egyes projektek között. A legújabb kutatások szerint ezek a folyamatos “kapcsolgatások” a TV-ben működhetnek, de az agyadban nem. Egy idő után eléred a befogadási képesség maximumát és képtelen leszel további információk feldolgozására.  Ez az állapot akár azt is eredményezheti, hogy egyszerűen kimegy a fejedből egy fontos elintézendő, vagy nem jól készítesz el egy feladatot, melyen így újra kell majd dolgoznod. 

020cb5efa6abfccbd795edfda4267d1a.jpgb43f2baf98c230d632862edb41797639.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Valóban figyelsz a másikra?

Ha tudatosan figyelsz arra, hogy lassíts, a kapcsolataid is javulni fognak. Ha őszintén visszagondolsz, hányszor fordult elő veled az, hogy bár meghallgattad kollégáid élményeit a hétvégi kirándulásról, de közben végig a megírandó e-mail szövegezésén gondolkodtál, vagy többi feladataidat osztottad be fejben. A látszólagos figyelem nem segít kapcsolataid építésében, hiszen a párbeszédben nem vagy teljes valóddal jelen. Ha viszont megadod magadnak az időt arra, hogy kapcsolatokat építs, teljes figyelmeddel bevonódj a beszélgetésekbe, a környezeted is értékelni fogja, és javulni fognak kapcsolataid.

eec8521083e1c81ee029773e9890627c.jpg

(Forrás:Pinterest)

+ 1 tipp:

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Slow Budapest mozgalom nemrégiben elindított tevékenységeit. Ők azt mondják, a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Azt a szemléletmódot szeretnék átadni, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt, de ehhez néha meg kell állni és megtanulni tudatos stresszmentesítést, az önsimereti munkát, a jelenlét gyakorlását, és a jó rutinok kialakítását. 

Nagyon hasznos és igazán érdekes előadás-sorozatot indítottak az elmúlt hónapban, májusban pedig elindítják digitális detox programjukat a Slow Együtt esemény-el. A program keretén belül egy egy hónapos, közösségi digitális detoxon vesznek részt az érdeklődők. A cél nem más, mint hogy a hónap végére eljussunk oda, hogy tudatosabban használjuk a bennünket körülvevő digitális eszközöket, és az online felületeket – ne pedig azok használjanak minket.

Aki pedig minden nap kér emlékeztetőt a lassításról, ajánlom személyes kedvencemet, az Anti-határidő naplót. A szünet tudatos beépítéséért.

00037631.jpg

00037627.jpg

(Fotó: facebook.com/SlowBudapest)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leaningirl.blog.hu/api/trackback/id/tr8812469661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása