Három könyv, melyet érdemes minden nőnek elolvasni

A mai ajánlóban három inspiráló könyvet szeretnék bemutatni, melyet véleményem szerint érdemes minden fiatal nőnek elolvasnia. (Sheryl Sandberg: Lean in, Elizabeth Gilbert: Big Magic, Lena Dunham: Nem olyan csaj)

books3.jpg

 

1. Sheryl Sandberg: LEAN IN - DOBD BE MAGAD

Sherly Sandberg úttörő könyve nálam az első helyen áll a motivációs könyvek között, mi sem mutatja ezt jobban, hogy ösztönzésére indult blogom. Hogy miért is volt rám ilyen hatással? Olvassátok el!

A Facebook operatív vezetője a ma már kultikusnak mondható 2010-es TEDTalk előadásában - melyet eddig több mint 7 millióan láttak - arról beszélt, hogy a nők – akarva-akaratlan – korlátozzák a saját karrierlehetőségeiket. A hivatkozott videóban és könyvében is a szerző arra bátorítja a nőket, hogy keressék a kihívásokat, merjenek kockáztatni, mutassák meg tudásukat és ne szégyelljenek haladni a céljaik felé. 

A szerző azt mondja, általános jelenség, ha megkérdezünk egy nőt miért végzett jó munkát, olyasmit fog mondani, hogy valaki segített neki, hogy mázlija volt, hogy nagyon keményen dolgozott. És nem azt, hogy azért, mert rátermett volt, vagy mert tehetséges és saját erejéből érte el. A nők rendszerint alábecsülik saját képességeiket. Hogy ez miért számít? Mert senki nem jut el a vezérigazgatói irodába, ha a fal mellé ül le és nem az asztalhoz. (Az ülj oda az asztalhoz c. fejezet/történet a kedvenc részem a könyvben.) És senkit nem fognak előléptetni, ha nem gondolja, hogy megérdemli a sikert vagy még csak nem is érti a saját sikerét.

A könyvben rengeteg történetet, példát mesél el az író, saját tapasztalatai és élményei alapján arra keresi a választ, a nőknek mi mindent kellene tenniük azért, hogy jobban bízzanak önmagukban, és ne húzódjanak háttérbe, amikor a tét, hogy bedobják magukat. Mindemellett önkritikusan azt is kimondja, keresnünk kell magunkban a választ, saját magunk ebben mennyire vagyunk hibásak.
A személyes szál és saját megtapasztalások mellett rengeteg adatot és kutatási eredményeket közöl, ezáltal világítva meg a dolgozó nők életét és döntéseit övező kétségeket és előítéleteket. Őszintén mesél választásairól, tévedéseiről, és arról, hogy a mai napig megszenvedi a karrierjét és a családját érintő döntéseket.

Számomra meghatározó volt az író személyes hangvétele, és az a rengeteg praktikus, hasznos gyakorlati tanács, melyet megoszt közönségével - legyen szó karrierépítésről, mentorálásról, időbeosztásról, tárgyalástechnikáról, magabiztosságról - elindítva az olvasót saját fejlődése útján.

sheryl_sandberg_dobd_be_magad_konyv_2013.jpg

 

2. Elizabeth Gilbert : BIG MAGIC - Kreatív élet, félelem nélkül
A szerzőt sokan az Ízek, imák, szerelmek írójaként ismerik, pedig legújabb könyve is méltán népszerű. Én nemrég fejeztem be a könyvet, viszonylag hamar, nagyon olvasmányos, sok-sok példával tűzdelve.  A szerző a kreatív élet megteremtéséről és az önmegvalósításról ír, ám nem csak a varázslatos, de az árnyoldalait is bemutatja a folyamatnak. Mindazon bennünk lakozó félelmeket, gátakat körüljárja, amelyek megakadályoznak minket vágyaink és tehetségünk kibontakozásában. Leírja, hogyan lehet lebontani a félelmet és a kreativitás útjában álló akadályokat, és arról is szól, a kreatív létben hogyan tudunk a leginkább kiteljesedni.
Az írónő TED előadása is nagyon motiváló, sikerről, bukásról és az alkotás feltételeiről beszél.
Hiszem, hogy minden könyvben vagy egy motívum, amely úgy megfog minket, hogy azt érezzük, mintha egyenesen nekünk írták volna az a pár sort. Számomra a legfőbb üzenete a könyvnek a kitartásra való ösztönzés, a folyamatos előrehaladás célunk felé. Ez a motívum összecseng Sheryl Sandberg könyvében olvasott tanáccsal: "ne szállj ki, mielőtt kiszállnál, csináld végig, amit elkezdtél". Sok más íróhoz hasonlóan - például, ha jól tudom, JKR-ot 12 kiadó utasította el a Harry Potter kéziratával, mire végül a 13. kiadónál ért el sikert - Elizabeth Gilbert is évekig kapott elutasító levelet kiadóktól, mire publikálhatta művét. Mégis, a számtalan elutasítás ellenére sosem adta fel a próbálkozást, kitartóan dolgozott tovább. Számomra ez példaértékű, erős üzenet.

_big_magic.jpg

3. Lena Dunham: Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez
Lena Dunham egy megosztó személyiség. Legyen szó a Girls c. sorozatáról, az öltözködéséről, megjelenéséről, stílusáról, a szókimondóságáról és könyvéről is. Szinte lehetetlen a könyvet önmagában értelmezni, mert Lena Dunham egy nagy színes egység, nem lehet szétválasztani a könyvet a tévésorozattól vagy kisfilmjeitől, vagy online jelenlététől, írásaitól. Nem tudom azt mondani, hogy teljes mértékben azonosulni tudok leplezetlen stílusával és minden alkotásával, gondolatával, de azt gondolom, egyedi és eredeti, tehetséges fiatal nő, aki mérhetetlen szabadsággal megmutatta: hogyan talált önmagára. Ettől lett véleményem szerint egy generáció erőteljes, független hangja.

nem_olyan_csaj.jpg

 

books1.jpgHa tetszett a cikk, csatlakozz a Lean in Girl Facebook közösséghez, ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://leaningirl.blog.hu/api/trackback/id/tr5812604377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.06.21. 09:30:08

Jól van, megint egy cenzúrázott blog...
Vagy kapcsold ki az előmoderációt és az olvasóidat engedd véleményt alkotni, vitatkozni - valós időben és nem kizárólag a te értékrended szerint (mert ez lenne egy blog lényege) vagy kapcsold le a kommentelést és akkor elolvashatja az akit érdekel a te egyéni véleményedet valamiről.
Liberális elvek, diktatórikus megvalósítással... Nem ciki, drága?

habanera 2017.06.21. 16:16:46

Na, pont ez az a három könyv, amit nem kell soha senkinek elolvasnia. Minden élet más és más. Nincs olyan, hogy hú, de jó példát olvastam, majd jól megcsinálom én is. Nem lehet másolni. Mindenki a saját életét kell élje és nem szükséges frusztrálni azokat, akik nem tudják, nem merik "megvalósítani" önmagukat.
süti beállítások módosítása