Egy szoknya, egy nadrág, és az a bizonyos fehér blúz - így jelenj meg üzleti találkozókon!

A megfelelő öltözet fél siker. Akár egy állásinterjún, konferencián, céges rendezvényen, vagy épp egy heti meetingen.  Nagyon fontos, hogy néhány alapvető normát betartsunk az üzleti öltözködés területén, de általános érvényű aranyszabály: mindig tudd, melyik az a közeg, ahová készülsz, ahol meg kell jelenned. Akárcsak a MI-KI-HO-ME elv a kommunikáció szabályszerűségeiben, ezek a kérdések az öltözködésre is igazak. Néhány példát hoztam nektek, mellyel könnyebbé válhat a reggeli készülődés.

umposzt.jpg

Az üzleti célú találkozások, meetingek fő célja  a kapcsolatépítés, a pozitív benyomás keltése a másik félben, mely további üzleti kapcsolatokat eredményezhet. Az első benyomás - melyet szinte minden alkalommal megjelenésünkkel teszünk -  a további megítélés szempontjából elsőrendű, ezért nem mindegy, hogy milyen öltözékben jelenünk meg a tárgyalásokon, üzleti eseményeken.

Szeretném hangsúlyozni, hogy egy fiatal nő esetében a megjelenés az üzleti életben elsősorban nem a női szerep kommunikálását szolgálja. A hangsúlyt a tehetségünk, tudásunk, rátermettségünk megmutatására kell helyezni, természetesen a nőiesség megtartásával. Ennek megfelelően néhány fontos szabály összegyűjtöttem, melyek a professzionális megjelenés elengedhetetlen részei.

1. Öltözködés

Az üzleti életben alapvető, hogy öltözetünk mindig tiszta, igényes, elegáns legyen. A dolgozó nő ruhatárából nem hiányozhat a kosztüm, mely a business look egyik kulcsfontosságú darabja. Érdemes beszerezni egy ránk passzoló, karcsúsított derekú blézert, textúrájában hozzá illő nadrággal és szoknyával, hogy teljes legyen a szett. Személy szerint ruhatáramban nekem főszereplő, de az üzleti megjelenés egyik kiemelt darabja a ceruzaszoknya. Betartandó szabály, hogy a szoknya hossza minimum térd fölött 5 centivel érjen és magasan záródjon a derékrésze. Egyszínű harisnyával és magassarkúval viseljük.  Nadrágok tekintetében a derékig érő, élre vasalt fazon bármikor jó választás lehet. A fekete, szürke, beige és acélkék színek bármely fenti kombinációban feltűnhetnek, megjelenésünk garantáltan üzleti, elegáns lesz. A fehér blúz az egyik legjobb alapdarab, univerzális eleme a dolgozó nő ruhatárának, így az enyémnek is. Szinte bármikor és bármivel viselhetjük, érdekes kísérletezni a kiegészítőkkel, egy-egy érdekesebb darab, például nyaklánc, teljesen újraformálhatja fehér ingünket. Viselhetjük szoknyával, nadrággal, blézer alá, de pusztán önmagában is eleganciát, letisztultságot és nőiességet sugall viselőjéről.

business_look_ruha.jpgFotók: pinterest.com

2. Cipő

A magas sarok elegánssá varázsolja a megjelenést, szép alakot formál és egyben önbizalmat ad viselőjének. Szoknyához kivétel nékül minden esetben a magas sarkú viselését javaslom, de nadrághoz már lehet találni olyan lapos talpú cipőt, mely elegáns, üzleti megjelenést biztosít. Mindazonáltal a lapos talpú viselését inkább olyan napokon javaslom, amikor nincs meetingünk, várhatóan az irodában töltjük a napunkat. Az összes lábujjat mutatni engedő, teljesen nyitott cipő, szandál viselése nem megengedett business területen, éppúgy, ahogy a harisnya elhagyása sem hivatalos ceremóniákon, kiváltképp fontos tárgyalásokon, még a legforróbb nyári melegben sem. 

cipok.jpgFotók: zara.com, mango.com, reserved.com

3. Frizura

Akár hosszú-, félhosszú, vagy egészen rövid is a hajad, mindig figyelj arra, hogy sose lógjon a szemedbe egy-egy tincsed, vagy a frufrud. Az arcodat ugyanis nem szabad, hogy bármi is eltakarja, nyitottnak, befogadónak kell látszanod, mely a magabiztosság egyik nonverbális közvetítője. Fogadásokon, üzleti eseményeken nem javasolt a kibontott haj igyekezzetek fürtjeiteket kontyba rendezni, mely szépen keretezi az arcot és elegáns megjelenést kölcsönöz.

hair_001.jpegFotók: pinterest.com

4. Smink

Egy kis finom smink sosem árt, hiszen ápolt, rendezett megjelenést sugároz. Ahogy a kiegészítőknél is látni fogjuk, a kevesebb több elve alapján sminkünk legyen visszafogott: szempillaspirál, egy kis púder, natúr pirosító és száfjény, vagy halványabb rúzs. Esti, nagyobb szabású fogadáson, rendezvényen természetesen használhatunk erősebb tónusokat, de figyeljünk arra, hogy arcuknak mindig csak egy területét emeljük ki, hangsúlyozzuk, (tehát vagy a szemeket, vagy a szájat) és kerüljük az élénk, vad színeket, túlzásokat.

5. Kézfej, körmök

Kezünk minden esetben legyen ápolt, hiszen már rögtön a bemutatkozás, üdvözlés pillanatában hangsúlyos szerepet kap, így a kézfogáskor, valamint a megbeszélés, találkozó további folyamán is előtérben van, az asztalon, prezentáció folyamán, gesztikulálás közben, névjegykártya átadásakor. Körömlakkunk mindig legyen naprakész, sose induljunk el lepattant, lekopott, töredezett körmökkel. Az üzleti életben preferáltak a nude, semleges színek, de tapasztalataim szerint mára abszolút elfogadott lett a rövidre vágott, erőteljes piros, bordó köröm is. Számtalan női felsővezetőn megfigyelhetjük, hogy piros színre manikűröztet, mely a megjelenésük markáns részévé vált. Fontos  megjegyezni, hogy ugyanakkor ezt az erőteljes színt kompenzálják visszafogott sminkkel, letisztult öltözködéssel. Azt vallom, mindig legyen rajtunk egy eredeti, megjegyezhető kiegészítő, ha esztétikus, és az összmegjelenésünk egységét, önazonosságunkat erősíti, miért ne lehetne ez a körmünk?

nail_3.jpgnail_6.jpg

Fotók: pinterest.com

6. Kiegészítők

A kevesebb több. Általános érvényű szabály, minden üzleti alkalomra. Azt vallom - ahogy szeretnem például az otthonomat is úgy berendezni, hogy mindig legyen egy markáns, különleges dísztárgy, dekoráció amit a vendégek megjegyeznek, mely egyedivé teszi e teret - megjelenésünkben is hasznos, ha van rajtunk egy-egy ékszer, kiegészítő, óra, táska, mely megjegyezhetővé, beazonosíthatóvá tesz minket. Egy olyan forma, apróság, mely akár védjegyünkké is válhat. Én előszeretettel használok fehér gyöngy kiegészítőket: visszafogott gyöngysor nyakláncot, hozzá passzolú gyűrűt és fülbevalót. Azt gondolom, ez örök klasszikus, kifinomult és elegáns. Kiválóan illik az általam oly sokszor viselt fehér blúzhoz, mely szinte minden ruhához, szoknyához, nadrághoz, blézerhez egyaránt passzol, letisztultságával kiemeli az arcot, professzionális megjelenést ad viselőjének. 

 pearl_001_1.jpegFotó:pinterest.com

Nagyon kedvelem Madmé egyedi, bőrből készült design ékszereit, gyűjtöm a darabokat. Hitvallásuk: "Hiszünk benne, hogy az ékszer kiegészít, de nemcsak az öltözéket, hanem elsősorban a nőt, aki viseli azt." Egyszerűen letisztult, szép, egyedi darabokat találhattok náluk.

madme.png

Fotó: www.facebook.com/madme

Végül az alábbiakban összegyűjtöttem, hivatalosan milyen dress code katergóriák léteznek, és ezek milyen viseletet takarnak. Események meghívóin valószínű, hogy az alábbi kategóriák valamelyikével találkoztok majd.

Business formal/boardroom attire:

Konzervatív, elegáns business öltözetet jelent. Minden esetben sötét színű - fekete, sötétkék, acélkék, sötétszürke - kosztümről - lehet az szoknya vagy nadrág, blúzzal kiegészülve.

  • A szoknyának kötelező érvényűen a térd felett 2 ujjnyira kell érnie, egyszerű vonalvezetésű, ceruzaszoknya viselése ajánlott
  • A  finoman dekoltált blúz nem lóghat ki a blézer alól, betűrve hordjuk
  • Harisnya viselése kötelező, testszínű vagy fekete, de mindenképpen egyszínű 
  • Zárt cipő, magas sarkú viselése célszerű

Business professional

Szintén tradícionálisan klasszikus megjelenés, de formák és színek használatában kicsit megengedőbb.

Business casual

Az egyik legkötetlenebb üzleti megjelenés. Nem kötelező a blúz, megengedett a pamut felső, garbó, sőt, a farmer is. A blézer helyettesíthető kardigánnal is, sőt, az egyrészes ruha is megfelelő. Összhatásban tobábbra is professzionális a megjelenésünk, de egy hétköznapibb formában.

Black Tie

Elegáns öltözék, nők esetében minden esetben szoknyát, egyberuhát feltételez. Lehet az egy ujjatlan, hosszú estélyi ruha kiskabáttal, vagy kendővel, de ha napközbeni eseményről van szó, koktélruhával kell készülnünk. 

White Tie

A legelegánsabb megjelenés, nagyszabású, esti időpontban rendezett előkelő fogadások, exkluzív, reprezentatív események öltözéke, nagyestélyiben, hozzá passzoló ékszerekkel, kistáskával, magas sarkúban jelenjünk meg.
 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Lean in Girl Facebook közösséghez, ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://leaningirl.blog.hu/api/trackback/id/tr8712559649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2017.06.04. 23:25:36

Na végre egy igazán jó cikk, ami ki meri mondani, hogy kötelező a harisnya!!!! Csak azért, mert sokan imádnák lázadó cikkeket írni, még nem változnak a szabályok a professzionális környezetben! Nyári melegekre ajánlom a Rossmann 10 denes Transparent harisnyáját, ami tiszta finom nylon, így nem melegít egyáltalán, csak mint egy lehelet vékony fátyol veszi körbe a lábat. Nem fényes, nem csillog, csak szép make-up szerű kontúrt ad a lábnak, ezért optikai tuningnak is ideális! ;)

Figyel Castro 2017.06.05. 09:00:13

@Velato: úrinő nem vesz szoknyát harisnya nélkül. Mondjuk 6-18 éves koromig nemigen értettem anyámat harisnyában 40 fokban :)

efi 2017.06.05. 13:42:09

Jó kis ruhák ezek 35 fokos irodákban. Nyilván egy izzadt nővel élmény tárgyalni.
És megint a külsőségek. Nem érdekel hogyan öltözködik. Az számít, amiről beszélünk és amit mond. És amúgy pont a nők az elsők, akik a legkisebb lazítás esetén felrúgják az összest szabályt és strandöltözetben járnak melózni.
süti beállítások módosítása