Hatékony bemutatkozás 4 lépésben

Akár egy állásinterjún ülsz egy asztalnál a HR-essel, akár leendő irodád ajtaján lépsz be új kollégáid közé, vagy épp üzleti eseményre érkezel, elkerülhetetlen, hogy bemutatkozz. Bemutatkozni mindenki tud, de emlékezetesen annál kevesebben. Pedig az első benyomás és az első néhány információ, amit és ahogy magadról átadsz, meghatározó lehet szakmai előmeneteledben.

hello_3.png

"Mondanál magadról pár szót?" - gyakran hangzik el ez a kérdés. Van kész válaszod rá? Mit mondanál, hogy viselkednél, ha ezt a kérdést élesben tennék fel neked, most ahol olvasod ezt a pár sort? Az alábbi post segít felkészülni, mit és hogyan érdemes elmondanod magadról, hogy bemutatkozásod összeszedett, célratörő és hatásos legyen. 

A tudatosan felépített, rövid, tömör bemutatkozást külföldön pitch-nek nevezik, melynek célja, hogy 30-60 másodpercben  érdemeinket kiemelő, figyelemfelkeltő információkkal lássuk el a hallgatóságot. (elevator pitch: az elnevezés onnan ered, hogy olyan rövid és hatásos beszédet mondunk, hogy akár egy liftút alatt is megyőzhetjük partnerünket, hogy minket válasszon).

Bármely helyzetre is készülsz, minden bemutatkozásnak tartalmaznia kell: ki vagy, mivel foglalkozol és mi az az egyedi dolog, ami csak rád jellemző, ami megkülönböztet versenytársaidtól. De nézzük, milyen elemekből áll a jó bemutatkozás.

Az alábbi képletet segítségünkre van a megfelelő pitch összeállításoz:

Hatásos bemutatkozás = múlt + jelen + hozzáadott érték + jövő ‹ 1 perc

1. Múlt: említsd meg egy-két mondatban releváns tanulmányaidat, és legfontosabb munkahelyeidet, pozícióidat

2. Jelen: fejtsd ki tömören a legfontosabb munkatapasztalataidat, projektjeidet, melyeken dolgozol

3. Hozzáadott érték: említsd meg azokat a teljesítményeidet, munkáidat, melyek a legnagyobb sikert arattak és fejtsd ki, mi volt a te érdemed, az egyedi hozzáadott értéked, amivel sikerre vitted a projektet. (Lehet az akár kreativitásod, kivételes problémamegoldó képességed, vagy az hogy kiválóan tudsz irányítani egy csapatot, hatásosan prezentálsz, színvonalas angol tudásod segítette az ügyet, stb..)

4. Jövő: térj ki arra, mit vársz a találkozótól, mi a célod, amit el szeretnél érni

Hogyan készülhetsz fel minderre?

Mindig hangsúlyozom, hogy mennyire fontos karrierünk alakításában a tudatosság, a tudatos célkitűzés, tudatos felkészülés. Szánj időt arra, hogy a fontos események előtt mindig készülj fel, gondold végig, írd le, az adott helyzetben melyek a releváns üzenetek, információk rólad. Az alábbiak segíthetnek ezek feltárásában.

1. Kérdezd magad!

- mi a konkrét célod?
- mi az, amit szeretnél, hogy megjegyezzenek rólad?
- milyen megoldást tudsz adni az adott helyzetre, mi a te ajánlatod?
- miért téged válasszanak?

2. Foglald össze egy mondatban, mi az, amihez legjobban értesz, mi a legnagyobb erősséged!

3. Gyakorolj!

hello-8.png

Mivel mindenki egyedi, egyéni célokkal,  karrierúttal rendelkezik, nem lehet egy egységes, mindenkire és minden helyzetben alkalmazható pontos leírást adni. De a fenti útmutató betartásával, felkészüléssel és gyakorlással közelebb kerülhetsz célodhoz.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Lean in Girl Facebook közösséghez, ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://leaningirl.blog.hu/api/trackback/id/tr9312694753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása